VUGHT – Een posttraumatische stress stoornis haalt je leven danig overhoop. Je kunt het oplopen na een of meer traumatische ervaringen. En meestal betekent het jarenlang ernstige klachten. Maar nu is er een nieuwe behandelmethode waarmee in twee weken goede resultaten worden behaald.
Dat de wereld een gevaarlijke plek lijkt waarin je nooit veilig bent. Dat je geen mens durft te vertrouwen, steeds alert moet zijn, waakzaam. Dat je niet even naar de supermarkt kunt, want wat als je daar wordt aangevallen? Dat een krakende tak je een hartverzakking bezorgt. Dat je uit het niets zó woedend wordt dat je de halve kamer sloopt. Om je dan beschaamd af te vragen wat je in vredesnaam hebt gedaan. En vooral wáárom.
GZ-psycholoog Eva Buijs
© roy lazet
Want wat je zag was niet de werkelijkheid, niet je vrouw, niet je kind, die je nu verbijsterd staan aan te kijken. Wat je zag was die akelige situatie waarin je je bedreigd hebt gevoeld. En die je steeds opnieuw herbeleeft. Geen gewone herinnering maar levensecht. Alsof je daar weer bent, op die plek in die situatie waar je nooit meer wilt zijn. Als veteraan in dat oorlogsgebied, als politieman met een arrestant die je in razernij aanviel of middenin die gewelddadige relatie met je ex. Compleet met de intense angst en paniek van toen.
Nieuwe behandelmethode
Zo ongeveer ziet het leven eruit als je lijdt aan PTSS, post traumatische stress stoornis. De complexe vorm van deze ziekte kun je oplopen na herhaaldelijke traumatische ervaringen. Het is lastig herstellen, maar nu is er een nieuwe behandelmethode, waarmee mensen in twee weken van hun klachten af kunnen komen.
Zeggen ze bij het Psychotraumacentrum Zuid Nederland van Reinier van Arkel (Den Bosch, Vught). En zeggen ook cliënten die de nieuwe specialistische intensieve trauma therapie, SITT genaamd, het afgelopen half jaar hebben gevolgd. Die spreken van Hans Kazan-kunsten ofwel tovenarij. En dat ze in twee weken tijd veel meer hebben bereikt dan in vele tobberige jaren met tig therapieën daarvoor. Ze voelen weer ruimte in hun hoofd, ze durven weer te leven.
Het traumacentrum heeft in zes maanden tijd zes groepen van maximaal negen deelnemers behandeld. Een dikke vijftig mensen. Drie zeggen er onvoldoende baat bij te hebben, één man stelt er slechter uitgekomen te zijn. De rest ervaart minder stress, een kleine groep al meteen na de therapie. De anderen hadden nog een korte nabehandeling nodig.
De nieuwe intensieve therapie is veelbelovend, wij zijn heel enthousiast over wat we tot nog toe hebben gezien
SITT is veelbelovend, zeggen behandelaars GZ-psycholoog Eva Buijs en sociaal psychiatrisch verpleegkundige Wendy Schalke. ,,Wij zijn heel enthousiast .over wat we tot nog toe hebben gezien. ” De behandelvormen die bij SITT worden toegepast zijn ook bewezen effectief. Ze bestonden al maar nu zijn ze gecombineerd in een intensief programma dat is ontwikkeld door professoren Ad de Jongh, bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen (ondermeer Universiteit van Amsterdam) en Agnes van Minnen, hoogleraar klinische psychologie (Radboud Universiteit Nijmegen).
De therapie is bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar. Er zijn zeven behandeldagen verdeeld over twee weken. Gedurende die dagen zijn cliënten intern en moeten ze van acht uur ’s ochtends tot half negen ’s avonds met zichzelf in de weer. Iedere dag twee individuele sessies afgewisseld met sport en bewegingstherapie. Mensen leren hier hun traumatische ervaringen onder ogen te zien, ze moeten stoppen met die te vermijden. Confrontatie-therapie zoals die al jaren wordt toegepast bij straat- of smetvrees, spinangst en andere fobieën.
Stabiel
Als dat daar al zo lang werkt, waarom is het dan nooit eerder geprobeerd bij mensen met PTSS? Eva Buijs: ,,Lange tijd dacht de geestelijke gezondheidszorg dat deze groep het niet aan zou kunnen, dat het nog slechter zou gaan. Mensen moesten stabiel zijn voordat ze behandeld konden worden. Maar met PTSS kun je daar lang op wachten, daarmee word je niet stabiel. Kwestie van voortschrijdend inzicht.”
Vluchten voor je trauma’s kan niet niet meer. En waarom zou je ook, zeggen wij dan, het ergste is immers al gebeurd
Dat de cliënten zeven dagen intern zijn, de therapie niet kunnen ontlopen, zich niet verschuilen achter dagelijkse beslommeringen, is onderdeel van het succes, denken Buijs en Schalke. ,,Vluchten voor je trauma’s kan hier niet meer. En waarom zou je ook, zeggen wij dan. Het ergste is immers al gebeurd, daar waar je het trauma opliep. En dat heb je overleefd. Je bent er nog.”
Bron: www.bd.nl
Arno Heesakkers