‘Als je zo door het leven moet, dan is dat heel zwaar’

de-compound-vangt-veteranen-met-een-oorlogstrauma-op-foto-anp-arief-rorimpandeyASSEN – In de eerste week van het nieuwe jaar blikken we met verschillende mensen terug op 2016 en kijken we vooruit naar 2017. Vandaag doen we dat met Erik Vels van veteranenopvang De Compound in Assen.

In De Compound wonen getraumatiseerde veteranen die volgens Vels ‘zijn vastgelopen in het gewone leven’. “Ze kunnen niet meer normaal functioneren. Ze vallen uit op het werk, of belanden in scheidingen en hebben psychische problemen.” Er zitten vooral veel oud-militairen die op zijn missie zijn geweest naar Afghanistan in De Compound.

Vels noemt het werk dat hij doet heel belangrijk, omdat veteranen uiteindelijk ook weer terugkeren in de maatschappij. “Er zijn mensen die van heel ver moeten komen”, legt hij uit. “Sommigen hebben in een tentje of in een caravan gewoond. Anderen hebben op het spoor gestaan, omdat ze het niet meer zagen zitten. Die komen dan bij ons terecht.”

‘Stap voor stap’
Vels biedt veteranen in De Compound een dagbesteding. “Stap voor stap gaan ze weer de goede kant op en krijgen ze weer lol in het leven”, stelt hij. “Dan hebben ze een goed gevoel over wat ze wél kunnen.”

” Zelfs boodschappen doen lukt niet. ”

Erik Vels

Volgens Vels konden de veteranen vroeger alles doen. “Daarom zijn ze ook militair geweest. En dan val je uit, zelfs boodschappen doen lukt niet. Het levert spanning op, dus dan doe je die boodschappen maar niet. Die mensen zorgen uiteindelijk slecht voor zichzelf.”

‘Als je zo door het leven moet, is dat heel zwaar’
De gevolgen van die trauma’s moeten we niet onderschatten, vindt Vels. “Ongeveer driekwart van de klachten gaat over het gevoel van onveiligheid. Veel veteranen durven bijvoorbeeld niet met de trein te reizen, omdat ze er dan niet zomaar uit kunnen”, omschrijft Vels.

“Ze zijn alleen maar bezig met het creëren van een veilige situatie, want daar zijn ze natuurlijk ook voor opgeleid. Die persoon die achter mij staat, wil die iets van mij of staat hij daar gewoon? Als je zo door het leven moet, dan is dat echt heel zwaar.”

Onzekere toekomst
Afgelopen jaar was er veel onduidelijkheid over de toekomst van de opvang. De zorg voor veteranen wordt betaald uit de persoonsgebonden budgetten (pbg’s). Maar de gemeente Assen betaalt alleen voor veteranen die uit Assen komen, terwijl in De Compound ook mensen uit andere gemeenten wonen.

Eind december werd pas duidelijk dat de veteranen in ieder geval tot maart in Assen mogen wonen. In de tussentijd zoekt staatssecretaris Martin van Rijn naar een structurele oplossing.

 

Bron: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws