Helaas denken veel te vaak zwart-wit en naïef over misdaad. Er wordt te vaak gedacht in termen zoals goed en slecht of goed en fout. Niet vaak genoeg wordt naar de context en situatie gekeken en vooral in de huidige maatschappij waar iedereen in enkele seconden een oordeel over alles en iedereen klaart heeft liggen.
Bijvoorbeeld als we de volgende casus beschrijven. Een man genaamd Joe Serna werd gearresteerd voor rijden onder invloed. Hij kreeg een voorwaardelijke veroordeling en dus pas echt straf als hij het nog een keer zou doen. Later dat jaar werd hij weer gepakt en moest dus een nacht de cel in.
Waarschijnlijk heb je zelf nu al een beeld bij de man en je eigen oordeel al klaar liggen. En dat moeten we als maatschappij minder gaan doen. Want je kent de context totaal nog niet, de man Joe Serna uit Bayetteville, North Carolina is namelijk een gedecoreerde veteraan. Hij is meerdere keren naar Afghanistan gegaan en heeft een berm bom en een zelfmoordterrorist overleeft.
Nu heb je al een heel ander beeld bij de man. De context zorgt er natuurlijk niet voor dat zijn daden nu niet afgekeurd moeten worden. De man heeft door zijn ervaringen in het leger PTSD gekregen en claustrofobie. Een nacht in de cel zou dus een hel geweest voor hem zijn.
Maar dan doet de rechter die hem veroordeeld heeft wat prachtigs. De rechter kent de situatie en context en besluit dus om bij hem in de cel te gaan zitten. Het moet niet makkelijk geweest zijn voor de rechter om zijn uitspraak te doen, de situatie van de man kennende. Maar door zijn aanpak, door bij de man te gaan zitten, toont hij enorme compassie en hulp. “De muren bestonden niet meer”, verteld Joe met betrekking tot zijn claustrofobie.
Dit verhaal toont het belang van compassie en menselijkheid, dat is belangrijk in het rechtssysteem, maar ook belangrijk in de maatschappij. We moeten minder vaak te snel een oordeel klaar hebben zonder de gehele situatie te weten. Als we dat doen, en te gelijk zorgzaam en minder hatelijk zijn naar onze medemens, dan wordt de wereld een hemel op aarde.
Bekijk de videoreportage van het verhaal hieronder en deel het met je vrienden en familie. En vergeet niet, behandel mensen zoals jij ook behandeld zou willen worden!
Bron: http://ongelooflijk.co/