Liefde onder vuur

liefde-onder-vuurSamenvatting

Voor het eerst vertellen niet alleen Nederlandse militairen en veteranen, maar ook hun geliefden in één boek over de invloed van een militaire missie op hun leven. Wat maken de militairen mee tijdens hun uitzending naar Srebrenica, Cambodja, Korea, Irak, Rwanda of Afghanistan? Wat betekent het je geliefde te zien vertrekken naar een gevaarlijk gebied met de kans elkaar niet meer terug te zien? Hoe pak je na een missie samen de draad weer op?
Liefde onder vuur is een uniek tijdsdocument over de verschillende missies uit de Nederlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de nazorg door de jaren heen. Deze verhalenbundel geeft een bijzondere kijk in het persoonlijke leven van soldaten die uitgezonden zijn geweest naar een oorlogsgebied, en hun partners. Hun liefdesgeschiedenissen laten zien hoe mensen in vaak moeilijke omstandigheden verder gaan met hun leven. Sommigen worstelen met de gevolgen van een posttraumatische stress-stoornis, anderen hervonden de liefde weer. Soms is het de eerste keer dat de geïnterviewden hun verhaal vertellen, want het stuitte op onbegrip, het was te moeilijk, niemand die er ooit naar vroeg. In dit boek delen ze hun ervaringen alsnog.
Patricia van den Broek is journalist. Haar artikelen verschenen onder meer in ELLE, Nieuwe Revu en Viva.

Recensie(s)

Met de enorme groei van het aantal Nederlandse militairen, dat inmiddels heeft deelgenomen aan een vredesmissie waar ook ter wereld voor de Verenigde Naties of de NATO, groeit ook de belangstelling voor de directe psychische en sociale gevolgen van een dergelijke uitzending in de persoonlijke levenssituatie van de veteraan. Met name de gevolgen van een posttraumatische stress-stoornis (PTSS), een angststoornis die ontstaat na een traumatische ervaring in het uitzendgebied, krijgt steeds meer de aandacht die het verdient. In dit boek bekijkt Patricia van den Broek de keerzijde van de medaille. Wat zijn de gevolgen bij het thuisfront? Wat betekent het voor de partner om vaak in angst te moeten leven, terwijl de geliefde in het frontgebied zijn of haar taak vervult? Hoe is de relatie na terugkeer? Beter, slechter of komt er zelfs een einde aan? Dit boek gaat over de liefde. Niet over de discussie of het uitzenden van militairen naar een bepaald oorlogsgebied moreel al dan niet juist is. De geïnterviewden vertellen op vaak indringende wijze op welke manier een uitzending hun leven heeft beïnvloed. Niet alleen de gevolgen van recente uitzendingen naar Afghanistan en Bosnië komen aan bod, maar ook die uit het verleden naar Nederlands-Indie, Korea en Libanon. Voor een groot publiek.

E. Westerhuis

Productspecificaties

Auteur                       : Patricia van den Broek
Taal                            : Nederlands
Afmetingen               : 220x215x139 mm
Gewicht                     : 230,00 gram
Verschijningsdatum: mei 2008
Druk                           : 1
ISBN10                       : 9086450288
ISBN13                       : 9789086450282

Je vindt dit boek in

Categorieën               : Literaire non-fictie
Type boek                  : Columns
Nieuw of tweedehands: Tweedehands