Een buddyhond bij PTSS: “Ik geloofde niet dat het kon helpen”

buddyhondHet huilen van zijn pasgeboren baby maakte iets los in Robert. Robert was beroepsmilitair en het huilen zorgde dat hij weer terugging naar een periode die hij onbewust verdrukt had. Hierdoor gooide hij in 2002 bíjna zijn pasgeboren zonnestraaltje tegen de muur aan. Gelukkig wist zijn vrouw dit te voorkomen. Robert leed aan PTSS: “Ik sliep slecht, had last van angstaanvallen, herbeleving en nachtmerries.” Máár Robert vond een viervoetige oplossing…

“Ik heb er te veel gezien”, legt Robert uit. Jaren geleden werd hij als militair uitgezonden naar Srebrenica. Zeven jaar na uitzending kwam hij erachter dat hij daardoor leed aan een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). PTSS is de verzamelnaam voor een groep klachten die kunnen ontstaan na het meemaken van een schokkende, traumatische gebeurtenis. Speciaal getrainde buddyhonden van KNGF Geleidehonden kunnen voor de klachten van PTSS – angstaanvallen, nachtmerries, slapeloosheid, sociaal isolement – een oplossing bieden. Een buddyhond helpt niet bij iedereen, maar bij Robert wel. “Eerst sliep ik zo’n drie uur per nacht, met Runo aan mijn voeteneinde slaap ik weer 8/9 uur per nacht. Als ik toch een nachtmerrie krijg maakt Runo me wakker.”

Het buddyhondenproject is nog een pilot, die het KNGF uit kan voeren mede dankzij de hulp van de Vriendenloterij. Je kunt bij de Vriendenloterij namelijk geoormerkt meespelen voor het KNGF, dat betekent dat je gericht mee kunt spelen voor het KNGF. De helft van je maandelijkse inleg gaat dan rechtstreeks naar dát goede doel.

Benieuwd naar de buddyhonden van KNGF Geleidehonden? Kijk dan hier beneden naar RTL Live!

http://www.rtllive.nl/item/9800/een_buddyhond_bij_ptss_ik_geloofde_niet_dat_het_