Politievrouwen organiseren bijeenkomsten rond PTSS voor collega’s en partners

paard-politie“Samen STERK-ER” is het motto van twee bijeenkomsten voor partners van politiemensen met PTSS en de betrokken collega’s zelf die in september en oktober worden georganiseerd bij de Basis in Doorn. Het is een initiatief van twee politievrouwen, die zelf en in hun directe omgeving geconfronteerd zijn met PTSS, Post Traumatische Stress Stoornis. Een beroepsziekte die je leven letterlijk en figuurlijk op zijn kop zet. Doel van bijeenkomsten is het vergroten van veerkracht door aandacht, verbinding en ontmoeten centraal te zetten. Nancy Laarveld en collega Desiree Buurmans namen het initiatief voor de bijeenkomsten. “We wilden graag iets doen voor zowel politievrouwen met PTSS als vrouwen met een partner die bij de politie werkt en die tijdens het werk PTSS hebben opgelopen”, vertelt Nancy Laarveld. Het belangrijkste doel is contact maken met je kracht, je veerkracht versterken. Dat lukt door anderen te ontmoeten en verbinding met elkaar te maken. Nancy: “Ont-moeten als in niet- moeten. Open staan en zonder vooroordeel een ander leren kennen is een basisgedachte achter Samen STERK-ER. Het gaat over mogen zijn wie je bent in een ontspannen setting. Je eigen kracht (her)vinden en elkaar kracht geven. Deze krachtige verbinding kan ieders veerkracht versterken, herstel en zingeving positief beïnvloeden en de kwaliteit van leven vergroten. Een win-win-win situatie die als vanzelfsprekend gaat ontstaan. De tweedaagse geeft toegevoegde waarde voor de persoon zelf, zijn of haar partner, kinderen, familie en werkgever.”

Niet loodzwaar
Het moet geen loodzwaar programma worden, benadrukt Nancy. “Leerzaamheid en luchtigheid gaan hand in hand. De zwaarte is er sowieso wel, een lach en een traan zitten dicht bij elkaar.” Nancy en Desiree zijn (helaas) heel vertrouwd met de enorme psychische en sociale gevolgen van PTSS. Nancy liep in 2010 als agent PTSS op, na een geweldsincident. Desiree is partner van een politieman met PTSS. Hun ervaringsdeskundigheid vanuit hun verschillende rollen maakt dat zij nu binnen teams van Veilig en Gezond Werken (VGW) een deskundige bijdrage kunnen leveren als zeer toegewijd organisator van dit programma.

Paardencoaching
Het programma beoogt op verrassende wijze bij te dragen aan het ontdekken en bevestigen van (veer)kracht. Samen nieuwe ervaringen opdoen, ruimte om stil te staan bij elkaars fase en leren van elkaars kracht. Dit gebeurt o.a. door workshops, yoga, sportieve activiteiten en paardencoaching. Steeds onder begeleiding van professionals. Paardencoaching heeft Nancy zelf al eens als heel bijzonder mogen ervaren. “Paarden zijn groepsdieren en zij spiegelen je gemoedstoestand. Ze kunnen goed aanvoelen wat er bij jou van binnen gebeurt. Het mooie is dat je voor een paard niets kunt verbergen. Onze insteek is verheldering en kennismaking met een bijzondere vorm van coaching.” Voor deelnemers is er ook ruimte voor een persoonlijk coachingsgespek.

Spannend
In december wordt er een terugkomdag georganiseerd, vertelt Nancy. “We willen de deelnemers weer met elkaar verbinden, delen wat de ontwikkeling is en daaraan bijdragen met een passend programma. Een start maken met een netwerk en de opmaat maken naar meer landelijke bijeenkomsten.” Ze kijken uit naar de tweedaagse én vinden het ook spannend. “Voor mensen met een PTSS kan dit ook zo zijn, wanneer zij buiten een voor hen vertrouwde veilige omgeving komen met allerlei nieuwe prikkels. Gezorgd is voor een goed samengestelde groep én professionele begeleiding, onder andere door politiecoach/trainer Ingrid Holla. We hebben er alle vertrouwen in.”

De tweedaagse wordt in 2016 twee maal georganiseerd, inclusief een terugkomdag. De eerste is voor partners met een man met PTSS (die ook welkom is) op 20 en 21 september 2016. De tweede Samen STERK-ER is voor politievrouwen op 4 en 5 oktober 2016. Voor beide bijeenkomsten is het maximum aantal deelnemers intussen ingeschreven.

De bijeenkomsten “Samen STERK-ER” wordt ondersteund door Stichting WEP en Stimog.

Heb je ook belangstelling? Meld je dan aan voor de wachtlijst van 2017 info@wep.nu

 

Bron: http://www.wep.nu