Veteranen Dutchbat slepen Staat voor de rechter

dutchbatTwaalf veteranen van Dutchbat III stellen de Nederlandse staat na ruim twintig jaar bij de rechter aansprakelijk, omdat ze op een ,,onmogelijke missie” zijn gestuurd. Ze vinden dat de overheid ,,ernstig nalatig en onzorgvuldig is geweest”, melden hun advocaten Michael Ruperti en Klaas Arjen Krikke.

De militairen van Dutchbat III die in VN-verband opereerden, waren in 1995 in de Bosnische enclave Srebrenica om de Serven af te schrikken. Uiteindelijk konden ze alleen machteloos toekijken hoe bijna 8400 moslimmannen en -jongens door de Serven werden afgevoerd en vermoord.

Humanitaire ramp
Minister Jeanine Hennis (Defensie) erkende zaterdag nog eens tijdens Veteranendag dat het een opdracht was ,,die – reeds op voorhand – onuitvoerbaar was”. Ruperti: ,,Dutchbat werd op een kansloze missie gestuurd zonder adequaat te zijn voorbereid, zonder voldoende middelen en capaciteiten en met een zwakke informatiepositie.” De twaalf waren toen zeer jonge soldaten, korporaals en onderofficieren, zegt Ruperti. ,,Ze hebben lijdzaam moeten toezien hoe de humanitaire ramp zich voor hun ogen voltrok.”

Door het optreden van de regering voor en tijdens de missie, waren de militairen onmachtig om de schade voor de burgerbevolking en henzelf te voorkomen en te beperken, concludeert de advocaat. ,,Ruim twintig jaren is Dutchbat III verantwoordelijk gesteld voor het falen van de missie, omdat de regering niet openlijk erkende dat het bataljon willens en wetens op een onuitvoerbare missie werd gestuurd. De twaalf veteranen ondervinden hierdoor onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied.”

Regeling
De huidige interne regelingen bij defensie om de veteranen te compenseren, voldoen niet in deze zaak, stelt de advocaat. De veteranen stappen daarom naar de onafhankelijke rechter. Ze vinden het onaanvaardbaar dat de overheid zelf een oordeel zou moeten vellen over haar eigen rol in het drama en vervolgens zelf bepaalt of en hoe de veteranen worden gecompenseerd.

Defensie reageert niet inhoudelijk op de stap van de veteranen.

Bron: http://www.ad.nl/ 30-06-2016