Diagnose: post traumatisch stress syndroom, auteur: K. Van Der Esch

diagnose

De vijftigjarige Ed heeft een extreem zwaar leven achter de rug. Een overlevende die in alle onevenwichtigheid zijn weg zoekt, vaak tegen beter weten in. Zijn wereld is elke dag een gruwelijke verrassing, overgoten met dissociatieve omstandigheden. De re’le wereld groet hem eveneens iedere dag, vriendelijk en kordaat, echter, hij leeft in een andere dimensie, onbereikbaar voor deze signalen. Toch beseft hij zijn situatie terdege. Hij bezit de kracht en de mogelijkheden de gevolgen van een post traumatisch stress syndroom te beteugelen. Het causaal verband is niet aanwezig in dit boek maar wel de decennialange strijd van een individu, zomaar van alledag, onherkenbaar, anoniem.
Een ingrijpend verhaal, door de auteur beschreven uit een paradoxale objectiviteit en door derden omschreven als verbijsterend, helder weergegeven en goed leesbaar. Een boek geschreven voor velen, zoals slachtoffers van incest, geweld, verkrachting, oorlog, concentratiekampen, martelingen en natuurrampen. Te denken valt ook aan (ex)militairen, politie-, brandweer-, ambulance- en spoorwegpersoneel en hulpverleners van divers pluimage, maar ook een gewone burger. Die kan eveneens ten prooi vallen aan allerlei traumatische ervaringen.
Een boek voor mensen die zich herkennen, voor familieleden, maar ook voor hulpverleners en anderen die in hun (aankomende) beroepsuitoefening baat hebben bij ervaringsgerichte informatie over een post traumatisch stress syndroom.

Recensie(s)

Een vaardig geschreven verslag van een ervaringsdeskundige over hoe (erg) het is om een volwassen leven lang te lijden te hebben van een posttraumatisch stresssyndroom. Velen moeten volgens de schrijver iets kunnen herkennen in zijn beschrijving van een leven met controlezucht, een gat in het geheugen van vele jaren, een minderwaardigheidscomplex, psychomatische klachten, herbeleving van de gebeurtenissen, paniekaanvallen, geweldgevoelens, concentratiestoornissen, depressies, zelfbeschadiging, zelfmoordgedachten, verslavingen, financiële problemen, echtscheiding en ontslag. Tevens wordt je leven een dubbelleven omdat het voor buitenstaanders lijkt dat je je succesvol kunt handhaven. De schrijver benadrukt dat traumabehandeling niet voor iedereen de juiste weg is om het lijden te verminderen. In twee hoofdstukken worden tips gegeven richting hulpverlening en omgevingssupport.

Drs. J.P. Bringman

Productinformatie

Auteur: K. Van Der Esch
Taal: Nederlands
Vertaald uit het: Nederlands
Afmetingen: 17x219x141 mm
Gewicht: 1,00 gram
Druk: 1
ISBN10: 9038919093
ISBN13: 9789038919096
Product breedte: 140 mm
Product hoogte: 15 mm
Product lengte: 220 mm

Bron: http://www.bol.com