Na Romeo & Julia regisseert Lucas De Man dit seizoen wederom een Shakespeare: Macbeth, dé klassieker over de zucht naar macht en status. Voor De Man gaat deze Macbeth over de relatie tussen de politiek en de media. Heeft de politiek zelf de touwtjes in handen of zijn het de media die bepalen wat er gebeurt?
Toen Lucas De Man de Amerikaanse hitserie House of Cards zag dacht hij: dit is mijn Macbeth: een man die gefrustreerd achterblijft en probeert zijn leven weer een richting op te duwen. Macbeth is geïnspireerd op de noodlottige ervaring van voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm. De ooit zo sterke liefde tussen Macbeth en zijn Lady Macbeth wordt op de proef gesteld als haar man gebroken terugkomt uit de oorlog. Zij zoekt naar de Macbeth van weleer, maar voelt dat er iets is veranderd. Terwijl hun macht toeneemt, verliezen zij steeds meer de wereld om hen heen en tenslotte ook elkaar.
Jamal Ouariachi, winnaar BNG Literatuurprijs 2015, schrijft een snedige en eigentijdse Macbeth waarin de complotten en intriges elkaar snel opvolgen. De continue strijd tussen de hoofdfiguren versluiert daar waar de echte macht zit. Maar wie kan het wat schelen, als de eigen muren op instorten staan. www.hzt.nl
tekst: William Shakespeare – bewerking: Jamal Ouariachi & Lucas de Man – regie: Lucas De Man – spel: Dennis Coenen, Ludo Hoogmartens, Mark Kraan, Bert Luppes (op beeld), Servaas Petrov, Saskia Temmink, Isil Vos – stemmen heksen: Frank Lammers, Hadewych Minis, Viggo Waas
genre: toneel
Inleiding 18.45
gratis inleiding door Tim Verbeek (regie-assistent en rechterhand van Lucan De Man bij Macbeth) en Raoul Janssen.
Hij kreeg op 20 januari 2011 een Draaginsigne Gewonden uitgereikt van CKMar luitenant-generaal Dick van Putten. Voor Janssen vormt deze uitreiking een afronding van een twee jaar durende herstelperiode van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Na de afronding van zijn MAVO kiest Raoul direct voor de Koninklijke Marechaussee. In 1993 gaat Raoul voor de 2e keer op uitzending naar voormalig Joegoslavië. Deze uitzending maakt diepe indruk zo blijkt achteraf. In 2008 wordt definitief de diagnose PTSS, oftewel Posttraumatische Stress Stoornis gesteld. Een zware periode volgt. Raoul besluit zijn verhaal op de schrijven en een eigen boek uit te brengen om aandacht te vragen voor het onderwerp. Zijn ervaringen zijn na te lezen in De verborgen waarheid (over PTSS). Raoul Janssen geeft regelmatig lezingen over PTSS en gaf voorlichting aan de acteurs van HZT tijdens het repetitieproces van Macbeth.
Bron:http://www.hzt.nl/bestel/chass-theater/macbeth-24-apr-2016
zo 24 apr 2016 | 19.30 tot 21.00 | Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal