Libanonveteranen boos over ‘traineren’ bij schadeclaims

image-5318971Honderden zwaar getraumatiseerde Libanonveteranen willen dat Defensie haast maakt met het afhandelen van hun schadeclaims. Ze vinden dat het ministerie de zaak vertraagt, ondanks rechterlijke uitspraken bij individuele veteranen, waarin Defensie aansprakelijk is gesteld voor psychische schade door gebrek aan nazorg. Momenteel liggen er 482 claims op de plank, waarvan sommige procedures al vele jaren duren. Dat kost veteranen niet alleen veel geld, maar gezinnen gaan ook psychisch ‘door een hel’. ,,Ik heb geen zin om nog eens tien jaar lang te moeten procederen,” zegt veteraan Josafat Boortman.

Enkele veteranen protesteerden vandaag op het Binnenhof. Ze deden een dringend beroep op Kamerleden. ,,Het nog langer traineren via allerlei juridische spelletjes van Defensie moet maar eens afgelopen zijn,” schrijven ze in een brief. ,,Defensie moet verantwoordelijkheid nemen en aansprakelijkheid accepteren. De procedures kunnen en moeten veel sneller.”

Aansprakelijk
De veteranen voelen zich gesteund door twee uitspraken van de Centrale Raad van Beroep. Die stelde in 2013 de Staat aansprakelijk voor de psychische schade (PTSS) van oud-Dutchbatter Dave Maat. Afgelopen december volgde een vergelijkbaar oordeel in de zaak van Libanon-veteraan Chris Kriznaric. In beide gevallen oordeelde de rechter dat Defensie niet heeft voldaan aan de zorgplicht. Libanon-veteranen met ptss werden pas in 2007 benaderd voor nazorg.

Vooral na die laatste uitspraak hopen de Libanonveteranen dat ze alsnog een schadevergoeding krijgen. ,,Defensie moet serieus kijken naar al die zaken, en ons niet weer richting de rechtbank dwingen, om uiteindelijk weer eenzelfde uitspraak te krijgen als eerder van de Centrale Raad van Beroep,” zegt veteraan Gerard Kempers. ,,We hebben al een  trauma. Dat is alleen maar groter geworden doordat het ons in procedures zo moeilijk wordt gemaakt. Al die jaren kom je niet aan herstel toe. Hou op en geef ons veteranen rust.”

Missiegangers
Kempers wijst op een uitspraak van Bram Stemerdink, tijdens de Libanon-missie (1979-1985) staatssecretaris van Defensie. Hij zei vorige maand in het tv-programma Brandpunt dat de politiek toen al wist van de PTSS bij missiegangers. Hij riep het ministerie op te stoppen met de juridische strijd, schuld te erkennen en schadevergoedingen te betalen.

In een recente Kamerbrief zegt minister Jeanine Hennis-Plasschaert dat Defensie met veteraan Chris Kriznaric gesproken wordt over de afhandeling van zijn schadeclaim.

Maar Defensie heeft sinds de uitspraak van de rechter in december nog geen enkele keer contact opgenomen. ,,We horen en zien niks,” zegt Marga Blink, partner van Kriznaric. ,,Ons verzoek om een voorschot van 50.000 euro, zo hoog waren alleen al de zorgkosten, is afgewezen. Defensie wil niet meer dan 10.000 euro voorschot geven.”

Hennis-Plasschaert wil uit de uitspraak van Kriznaric geen conclusies trekken over andere veteranen. ,,Het is nu niet mogelijk uitsluitsel te geven over de individuele implicaties,” schrijft ze in de Kamerbrief. ,,De schadeclaims zullen hiervoor nader moeten worden onderzocht.”

 

Bron: http://www.ad.nl 17-03-2016