Getraumatiseerde veteranen dreigen op straat te belanden

Tv-reportage-over-de-CompoundASSEN – Elf oud-militairen met een oorlogstrauma dreigen in Assen op straat te belanden.

De mannen werden door Nederland naar oorlogsgebieden zoals Bosnië en Libanon gestuurd, maar niemand wil opdraaien voor de zorgkosten. “We lopen eigenlijk vast op touwtrekkerij rond het feit wie voor deze kosten moet betalen”, zegt Erik Vels van de Compound.

Gemeente Assen
Het Rijk heeft veel zorgtaken overgedragen aan de gemeenten. Die kijken nu nog eens kritisch naar alle aanvragen. “We zijn de enige in Nederland die op deze manier zorg aan veteranen bieden. De gemeente Assen wordt daardoor opgescheept met de kosten voor veteranen uit andere gemeenten”, vertelt Vels.

Onzekerheid
De veteranen die in de Compound wonen, verkeren ondertussen in grote onzekerheid. “Ik ben weer terug bij af als de boel sluit”, zegt veteraan Erik. Hij werd uitgezonden naar Bosnië en kwam na die uitzending in grote problemen. Hij raakte zijn huis kwijt en kwam regelmatig in aanraking met politie en justitie.

Gesprek
De Compound is nog steeds in gesprek met de gemeente Assen. Over twee weken is het volgende gesprek. Een woordvoerder van de gemeente verwacht dat tijdens dat gesprek een oplossing wordt gevonden. “We zijn ook in gesprek met andere organisaties zoals Defensie, maar dat heeft nog niets opgeleverd”, aldus Erik Vels.

Veteranen Instituut
Het Veteranen Instituut is bekend met de Compound, maar heeft volgens een woordvoerder geen geld voor particuliere initiatieven. “Het zou ontzettend jammer zijn als deze woonvorm verdwijnt”, aldus de woordvoerster.

GGZ Drenthe
Het belang van de Compound wordt ook onderschreven door GGZ Drenthe, waar een aantal van de oud-militairen onder behandeling is. “De woonvorm biedt de getraumatiseerde veteranen een stabiele thuissituatie. Daar hebben deze mannen veel baat bij”, zegt woordvoerder Janneke Wilpshaar. Als de Compound zou sluiten kan het volgens haar snel slechter gaan met de veteranen.

Bron: http://www.rtvdrenthe.nl/ door Jeroen Kelderman