Na Romeo & Julia regisseert Lucas De Man dit seizoen wederom een Shakespeare: Macbeth, dé klassieker over de zucht naar macht en status. Maar waar zijn deze tegenwoordig nog te halen?
Voor Lucas gaat deze Macbeth over de relatie tussen de politiek en de media. Heeft de politiek zelf de touwtjes in handen of zijn het de media die bepalen wat er gebeurt? Politici worden gedwongen handig gebruik te maken van de spilfunctie die media hebben gekregen. Media maken en kraken openbare figuren. Romanschrijver Jamal Ouariachi schrijft in dialoog met Lucas een bewerking van de tragedie waarin Macbeth opereert en overleeft in de mediacratie die onze wereld geworden is. Mediatycoons – de heksen in deze bewerking – regeren Macbeth.
Macbeth, gespeeld door Mark Kraan, is geïnspireerd op Peter van Uhm, voormalig commandant der Strijdkrachten die zijn zoon verloor in de oorlog waar hij leiding aan gaf. Gekweld door verdriet, woede en onmacht probeert hij zich staande te houden. Maar kan dit nog als iedereen iets van je wil en alles wat je doet en zegt openbaar is?
Net als bij Romeo & Julia in 2015, kiest Lucas wederom voor een Vlaams/Nederlandse cast. Naast Mark Kraan en Eva Duijvestein (in de rol van Lady Macbeth) ziet u Ludo Hoogmartens, Dennis Coenen, Isil Vos en Servaas Petrov. Het toneelbeeld wordt weer ontworpen door Pascal Leboucq en videokunstenaar Karl Klomp is gevraagd mee te werken aan deze productie.
naar William Shakespeare
tekst Jamal Ouariachi
regie Lucas De Man
spel Dennis Coenen, Ludo Hoogmartens, Mark Kraan, Servaas Petrov, Saskia Temmink, Isil Vos
dramaturgie Hendrik Aerts
toneelbeeld Pascal Leboucq
kostuumontwerp Sacha Zwiers
videokunstenaar Karl Klomp
lichtontwerp Julian Maiwald
geluidontwerp Guido Langendoen
tekstdramaturgie Tom Blokdijk
regieassistent Tim Verbeek
maart 2016
datumactiviteit / locatieplaatsaanvang
april 2016
datumactiviteit / locatieplaatsaanvang
mei 2016
datumactiviteit / locatieplaatsaanvang
- Geschikt vanaf 4 havo/vwo
- Vanaf eind januari 2016 is een lespakket beschikbaar die zowel geschikt is om vanuit CKV / Kunst Drama te benaderen als ook vanuit Maatschappijleer
Bron: http://www.hzt.nl/macbeth