Tientallen Noordelijke veteranen eisen geld van Defensie

160108-advocaatRuim vijftig oud-militairen willen in aanmerking komen voor een schadevergoeding voor de trauma’s die ze heben opgelopen tijdens een missie in Libanon. Ze volgen het voorbeeld van de Groningse Chris Kriznaric uit Bellingwolde, die na een lange juridische strijd een schadevergoeding krijgt van Defensie.

De Unifil-veteranen dienden begin jaren tachtig in de VN-vredesmacht. Een aantal van hen kampt nu met een posttraumatische stresstoornis.

Nog steeds brieven
In het kielzog van Kriznaric melden zich nu tientallen veteranen uit het Noorden bij de Utrechtse advocaat Vincent Dolderman. Hij krijgt nog elke dag aanmeldingen binnen.

‘Ik wist wel dat er veel problemen waren binnen die groep, maar dat zich nog zoveel mensen zouden melden voor het krijgen van een compensatie, dat heeft mij wel verbaasd’, zegt Dolderman.

Miljoenenclaim
De letselschadeadvocaat wil een gezamenlijk proces starten voor alle veteranen die zich nu bij hem melden. Het ministerie van Defensie kan een megaclaim verwachten: ‘Als je de hele groep bij elkaar bekijkt, dan ligt daar in potentie een schade van miljoenen euro’s’, aldus Dolderman.

Begin februari gaat de advocaat in gesprek met Defensie. Hij verwacht dat er na het groepsproces per individu gekeken moet worden welke compensatie gepast is.

 

Bron: www.rtvnoord.nl