ASSEN – “Zo’n 350 veteranen zitten in een soortgelijke situatie als mijn cliënt”, zegt advocaat Vincent Dolderman uit Utrecht. Gisteren erkende de Centrale Raad van Beroep een claim van zijn cliënt, Libanonveteraan Christian Kriznaric uit Bellingwolde. Defensie is volgens de rechter wat betreft de zorg voor deze militair in gebreke gebleven.
Weinig gespecialiseerde kennis
Volgens Dolderman doet Defensie al het mogelijke om zo weinig mogelijk uit te keren. “Alle zaken worden individueel getoetst. Het probleem is dat er ook bij advocaten weinig gespecialiseerde kennis is hierover, waardoor claims vaak stuk lopen in het proces, ” zegt Dolderman.
Strandende procedures
Verder erkent Defensie geen aansprakelijkheid en dat leidt tot lange en kostbare procedures. “En veteranen hebben daar meestal geen geld voor”, aldus Dolderman. Veteranen haken volgens de advocaat ook vaak af omdat zo’n proces veel stress geeft en dat zeggen velen niet aan te kunnen.
Dolderman roept minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert op om de huidige verjaringstermijn van vijf jaar te laten varen. “Als je kijkt naar het leed dat de Libanonveteranen hebben en de marginale zorg die is verleend, vind ik dat de minister geen beroep meer kan doen op de verjaring”, aldus de advocaat. Symptomen van PTSS komen soms pas na jaren naar voren.
Samen strijden
De advocaat vindt dat de veteranen zich moeten gaan mobiliseren om druk uit te oefenen op het ministerie.
In de jaren ’80 zijn zo’n 9000 militairen uitgezonden naar Libanon. De zorg was in jaren volgens Dolderman minimaal. “Mijn inschatting is dat zo’n 5 tot 25 procent van te kampen heeft met psychische klachten of een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS)”, aldus de advocaat. “Loopbanen gingen verloren. Er is bijvoorbeeld inkomensschade, pensioenschade en kosten voor medische behandelingen. Ook is er sprake van drugs- en alcoholgebruik onder de veteranen.”
Bron: http://www.rtvdrenthe.nl/