Megaclaim Libanonveteranen in voorbereiding

libanonveteranenZUIDLAREN – Advocaten hebben een megaclaim in voorbereiding voor Nederlandse Libanonveteranen die met ernstige psychologische klachten kampen door hun uitzending.

Ze hebben dat vandaag bekendgemaakt nadat de hoogste rechter gisteren een Libanonveteraan in het gelijk had gesteld na een slepend juridisch gevecht met Defensie. De militair werd in 1980/1981 uitgezonden naar Libanon als dienstplichtig militair van het UNIFIL-bataljon. Personeel van dit bataljon werd geleverd door het 44 Pantserinfanteriebataljon uit Zuidlaren.

Tientallen veteranen
Naar verwachting wordt de megaclaim namens tientallen Libanonveteranen in februari bij Defensie neergelegd. De advocaten Vincent Dolderman en Michael Ruperti staan de veteranen bij. Dolderman is de advocaat van de in het gelijk gestelde Libanonveteraan.

Compensatie
Na de uitspraak van gisteren door de Centrale Raad van Beroep roepen de advocaten Defensie op om in overleg tot compensatie voor de veteranen te komen. Dit zonder dat er weer een jarenlange juridische uitputtingsslag nodig is.

Traumatische gebeurtenissen
Ruperti: “In de meeste gevallen werd geen enkele nazorg geboden door Defensie. Deze veteranen, die onder zeer zware omstandigheden veel traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt in Libanon, zijn aan hun lot overgelaten. Ze vechten al dertig jaar voor erkenning en smeken om hulp. We hopen dat Defensie nu eindelijk eens de verantwoordelijkheid neemt voor deze veteranen.”

 

Bron: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/