‘Oud-mariniers met PTTS kunnen nergens terecht’

limburg marinierOud-mariniers die als gevolg van de verschrikkingen die ze meemaken last krijgen van een post traumatisch stress syndroom, (PTSS) kunnen nergens terecht voor hulp.

Omdat ze uit dienst zijn, is er geen fonds waar ze op terug kunnen vallen. Dat zegt oud-marinier Bart Welvaert in het L1-programma AvondGasten. Om die mensen in nood te kunnen helpen is het project Buddies in Nood opgericht.

Roeitocht
Om geld in in te zamelen hebben (oud)mariniers dit jaar een roeitocht gemaakt van Nederland naar London. Dat heeft zo veel opgeleverd dat gehoopt wordt op een vervolg van die roeitocht. Met dat geld zijn voormalige collega’s geholpen, maar ook weduwen of kinderen van een marinier met PTSS.

Huilend kind
Marcel Mollering diende een half jaar in Cambodja en als verpleger werd hij met veel ellende geconfronteerd. Mensen die verminkt of gemarteld werden en hoopten dat de Nederlanders hen zouden helpen. Hij zegt bij tijd en wijle last te hebben van PTSS. Bijvoorbeeld als hij herinnerd wordt aan die periode. Dat gebeurt soms als bij mensen met een Aziatisch uiterlijk ziet of een huilend kind.

 

Bron: http://www.1limburg.nl

%d bloggers liken dit: