Onderzoek onder oud-militairen: Veteranen varen wel

struisvogelDOORN –  Het gaat uitstekend met het overgrote deel van de veteranen in ons land. Acht van de tien (oud-)militairen functioneren prima na hun oorlogs- of vredesmissie en kijken er met voldoening op terug.
Dit blijkt uit onderzoeksresultaten die de Raad voor civiel-militaire Zorg en Onderzoek (RZO) deze week samen met het Veteraneninstituut in Doorn presenteert. Aan de enquête namen ruim 2800 militairen deel uit alle naoorlogse krijgsmachtmissies.

De uitkomsten halen het volgens de RZO bij velen levende beeld onderuit van oud-strijders die vooral zielige hoopjes mens zijn die door traumatische ervaringen worden achtervolgd. De veteranen van missies in onder meer Nieuw-Guinea, Libanon, Cambodja, voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan geven hun mentale gesteldheid in doorsnee een dikke 7 als rapportcijfer.

Vrijwel alle veteranen zien de deelname aan een oorlog of vredesmissie als een bijzondere episode in hun bestaan. „Deze is soms indringend en kan ook in het latere leven een grote rol spelen. De meesten ervaren deze periode vooral als een persoonlijke en professionele verrijking”, zo staat te lezen in de rapportage waarvoor RZO-voorzitter Uri Rosenthal tekent.

Slechts één op de tien veteranen heeft behoefte aan professionele zorg door problemen die rechtstreeks verband houden met de uitzending. Van deze groep heeft circa de helft hulp gevonden bij militaire of civiele zorginstanties. De overige 174 oud-strijders leunen op hun omgeving.

 

Bron: do 26 nov 2015 door Roy Klopper

http://www.telegraaf.nl/binnenland/24793524/__Veteranen_varen_wel__.html