Hennis: veteranen met trauma snel helpen

hennis alleenMinister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie wil voor veteranen die tijdens hun uitzending naar Srebrenica getraumatiseerd zijn geraakt en gebrekkige nazorg van Defensie zouden hebben ondervonden, snel een oplossing. Dat zei ze vandaag tijdens een debat over veteranen in de Tweede Kamer.

Vorig jaar kreeg de ex-militair Dave Maat die in 1995 getraumatiseerd raakte tijdens de Dutchbatmissie in het voormalige Joegoslavië, van de hoogste rechter voor militair ambtenarenrecht te horen dat hij recht heeft op een schadevergoeding. Daaraan ging een juridische strijd van meer dan 10 jaar aan vooraf. Hij heeft inmiddels een regeling getroffen met Defensie.

Na de uitspraak in de zaak van Dave Maat kwam advocaat Geert Jan Knoops met tien Dutchbatters aan die volgens hem ook recht hebben op schadevergoeding. Maar Defensie wil geen collectieve regeling. Maar Hennis gaat er wel vaart achter zetten waar het kan. Ze gaat ook procedures bij haar ministerie versnellen.

Persoonlijke noot: Helemaal top voor de Dutchbatters, maar geldt bovenstaande alleen voor hen of komt er ook nog hulp aan de vele van UNPROFOR?

Bron: http://www.volkskrant.nl/politiek/hennis-veteranen-met-trauma-snel-helpen~a3584736/