OORLOGSKIND IN VREDESTIJD; Hoe oorlogstrauma’s en PTSS ons gezin sloopten

cover-oorlogskind-klein2Een boek over de enorme impact op gezinnen waarin een gezinslid kampt met oorlogstrauma’s en PTSS.
Van deze problemen heeft de buitenwereld, maar ook de naaste omgeving, vaak totaal geen weet. “Met
het optekenen van mijn persoonlijke ervaringen, hoop ik dat partners en kinderen van PTSS-patiënten
er vaker over zullen spreken en beter begrepen zullen worden.Dit zal hen in staat stellen om degene
die PTSS heeft beter ter zijde te kunnen staan”, aldus Laurens van Aggelen, schrijver van dit boek.

Arnhem, 18 augustus 2015 – Op donderdag 27 augustus a.s. verschijnt het boek ‘Oorlogskind in vredestijd – Hoe oorlogstrauma’s en PTSS ons gezin sloopten. Door het optekenen van zijn persoonlijke ervaringen laat schrijver en ervaringsdeskundige Laurens van Aggelen zien welke enorme impact het leven met een PTSS-patiënt heeft op partners en kinderen. ‘Oorlogskind in vredestijd’ is het verhaal van een jarenlange strijd tegen de gevolgen van het opgroeien met een vader met PTSS, in een wereld vol onbegrip. Een zware moeizame strijd die tot vele jaren na de dood van zijn vader voortduurde.

Aandacht voor PTSS (posttraumatische stressstoornis) is er pas sinds enkele jaren. Niet alleen bij veteranen en burgerslachtoffers van oorlogsgeweld, maar ook bij politie en andere geüniformeerde beroepsgroepen. Met dit boek beoogt de schrijver dat er meer begrip komt voor hun partners en kinderen die zelf enorm gebukt gaan onder de zware psychische belasting. Van de problemen waar zij veelal langdurig mee kampen heeft de buitenwereld, maar ook de naaste omgeving, vaak totaal geen weet.

“Door de herbelevingen, woede-uitbarstingen, huilbuien of paniekaanvallen van mijn vader kon een mooie dag voor ons opeens omslaan in een ware hel. Machteloos en verdrietig zag ik hoe mijn vader van het ene op het andere moment ontroostbaar was, hoe de pijnlijke herinneringen aan de oorlog hem verscheurden. Langzaam maar zeker ging ons hele gezin eraan kapot. Op het laatst kwam ik soms meer dan een week niet buiten, sloot ik me op in mijn werkkamer waar de gordijnen dag en nacht potdicht zaten. Zijn oorlog was ook mijn oorlog geworden”, aldus Laurens van Aggelen.

Luitenant-generaal b.d. Remco Seijn, oud-voorzitter van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) en de Stichting Partners van Oorlogsgetroffenen (SPO), schreef in het voorwoord van dit boek: “‘Oorlogskind in vredestijd’ is een ontroerend, vlot geschreven verhaal dat hopelijk zijn weg vindt naar de vele gezinnen die gebukt gaan onder de gevolgen van oorlogstrauma’s en PTSS. Ik ben ervan overtuigd dat dit eerlijke en openhartig geschreven boek hen de aanzet zal geven om er met anderen over te praten, om hulp te zoeken en vooral niet te onderschatten wat op lange termijn voor gezinsleden de gevolgen kunnen zijn.”

Uitgever: White Elephant Publishing
ISBN: 978-90-79763-13-9
Type: paperback
Taal: Nederlands
Pagina’s: 128
Prijs: € 17,95