Britse marinier die Taliban-strijder neerschoot had PTSS

brits marinierDe Britse marinier Alexander Blackman die een levenslange celstraf heeft gekregen wegens het doden van een ongewapende en gewonde Taliban-strijder in Afghanistan leed aan een post-traumatische stressstoornis en was in de steek gelaten door zijn meerderen. Dat is gebleken uit een geheim rapport van het Britse ministerie van Defensie. Politici, familieleden, journalisten en de schrijver Frederick Forsyth voeren campagne voor een nieuw proces dat volgens hen moet leiden tot vrijlating. De 41-jarige Blackman zit al bijna twee jaar in de gevangenis.

“S huffle off this mortal coil, you cunt. It’s nothing you wouldn’t do to us.’ Met deze poëtische woorden schoot sergeant Blackman een Taliban-strijder door de borst. Dat gebeurde vier jaar geleden tijdens een patrouille in de Helmand. Een camera op de helm van Blackman draaide tijdens de schermutseling. De Brit wist meteen dat hij fout zat. ‘Ik heb net de Geneefse conventie overtreden,’ zei hij, een verwijzing naar het verdrag waarin de spelregels voor het slagveld staan. Eind 2013 veroordeelde de krijgsraad hem tot levenslang, met een minimum celverblijf van acht jaar.

De zware straf veroorzaakte commotie. Veel gewone Britten waren van mening dat Blackman ten onrechte voor moord is veroordeeld. Er zou hooguit sprake zijn geweest van doodslag. Moordenaars en verkrachters krijgen soms mildere straffen. Na het vonnis was bekend geworden dat Blackman overspannen was, een beetje te vergelijken met de krankzinnige Kurtz in de Vietnam-film Apocalypse Now. Campagnevoerders, gesteund voor The Daily Mail, willen dat de zaak herzien wordt. Ze hebben het inmiddels voor elkaar gekregen dat Defensie met tegenzin een geheim rapport publiceerde.

Tot het uiterste

Blackman was en is geen koelbloedige moordenaar, maar een man die tot het uiterste is gedreven; Het Conservatieve kamerlid Richard Drax

Dat rapport blijkt nu kritisch te zijn over de meerderen van Blackman, die wisten dat de commandogroep van de veroordeelde te agressief was, maar niet ingrepen. Bovendien was de eenheid, strijdend in de afgelegen post Nad-e Ali, ondermand en kreeg het niet genoeg externe steun. Hierdoor liepen de spanningen hoog op. ‘Blackman was en is geen koelbloedige moordenaar,’ reageerde het Conservatieve kamerlid Richard Drax, ‘maar een man die tot het uiterste is gedreven.’ De krijgsraad oordeelde indertijd dat Blackman het blazoen van het Korps Mariniers had besmeurd.

Zondebok

Ik ben een zondebok geworden voor alles was bij de Britse missie in Afghanistan mis is gegaan; Sergeant Blackman

Vanuit de gevangenis beweerde Blackman vorig jaar dat hij voor zijn land naar het slagveld was gegaan en daar in fractie van een seconde een fout had gemaakt. ‘Aan het einde van mijn proces hebben leden van de gevestigde orde mij een voor een afgeschilderd als het kwaad zelf,’ liet hij The Daily Mail weten, ‘omdat het hen uitkwam… om de wereld te tonen hoe politiekcorrect we zijn. Ik ben een zondebok geworden voor alles was bij de Britse missie in Afghanistan mis is gegaan.’ Binnenkort wordt bekend of er een juridische herziening komt.

Bron: http://www.volkskrant.nl 19 september 2015

Door: Patrick van IJzendoorn