Twee veteranen, twee oorlogen

roelofNieuwslezer Roelof Hemmen over wat hem opvalt in zijn werk en privéleven.

Twee veteranen. Ik heb een zwak voor dappere mensen, voor mensen die willen hélpen. De afgelopen week ontmoette ik er twee, en hun verhalen, totaal verschillend, troffen me.

De één vocht op de Balkan, en zag daar meer dan goed voor hem was. Na het leger werd hij motoragent. Achteraf gezien misschien niet de verstandigste keuze. Een motoragent is het snelste, dus ook als eerste bij elk verschrikkelijk ongeluk. Hij zag nog meer dat hij beter niet had kunnen zien. Maar ach, dit is een man die wil helpen. Die de goede dingen wil doen. Tot iemand hem willens en wetens van zijn motor reed. Dat was te veel. Het lichaam is geheeld, maar de geest nog lang niet. ‘Ik ben nu net zo’n monster, als de monsters waar ik toen tegen vocht’, zegt hij met tranen in zijn ogen. Want hij denkt dat zijn kinderen hem zo zien. 

Het lichaam is geheeld, maar de geest nog lang niet.

De andere veteraan was Apache-piloot. Hij diende in Afghanistan en Mali. Hij nam levens, en hij redde levens. Een Apache is een donkergroene engel, die waakt over de mannen en vrouwen op de grond. Je kunt je weinig geruststellenders voorstellen dan het gebrom van een (bevriende) Apache, met z’n Hellfire-raketten en z’n boordkanon.

Deze jonge veteraan kwam beter uit de oorlog dan hij erin ging. Hij vroeg zich af: wie ben ik? Wat is belangrijk in mijn leven? Hij schreef een boek over de antwoorden die hij vond. Over liefde. Over angst. Over absolute vrijheid. En over verantwoordelijkheid. Hij nam de zijne. Hij zag in Malinese woestijn vanuit zijn helikopter hoe de VN schoften hun gang liet gaan. Hij wilde tegen ze vechten, onschuldige mensen redden, maar niemand luisterde, en hij liep vast in de onverschilligheid en de procedures van de VN. Walk the talk: hij heeft vrijdag leger verlaten. ‘Alleen jij kunt bepalen wat jouw waarheid is. Niemand anders.’

Hij gaat nog meer boeken schrijven. Hij gaat lezingen houden, mensen vertellen wat hij heeft ontdekt. Zijn nieuwe leven is spannend en supercool.

Zijn nieuwe leven is spannend en supercool.

De andere veteraan ziet nog steeds overal de vijand. Hij zat jarenlang binnen. Nu heeft hij een hond, een wonderhond, een buddy-hond:  ‘Zonder die hond was ik er niet meer geweest’, zegt hij. ‘Wat ik heb gaat niet weg, maar nu kan ik er mee leren leven’. Z’n hond haalt hem uit zijn nachtmerries, ze houdt mensen op afstand, want hij kan er niet tegen als iemand te dichtbij komt, hij vertelt haar zijn grootste angsten en zijn ergste verdriet, elke dag opnieuw. En zijn kinderen hebben weer een beetje meer papa terug.

Twee veteranen. De één kapot, de ander sterker dan ooit. Iedere soldaat vecht zijn eigen oorlog.

 

Bron: http://www.rtlnieuws.nl

14 september 2015