Hond als medicijn bij oorlogstrauma.

media_xll_3261285John de Roode met buddyhond Niels © Guus Schoonewille.

Buddyhonden voor getraumatiseerde militairen en agenten zijn zo gewild dat KNGF Geleidehonden de wachtlijst tijdelijk heeft gesloten. Momenteel helpen 21 buddyhonden hun baasje bij het doorbreken van hun sociaal isolement. De veteranen fleuren ervan op, laten de eerste onderzoeksresultaten zien.

Als John de Roode (57) een slechte dag heeft, sleurt zijn hond Niels hem mee het bos in. Twee uur wandelen, met z’n kop in de wind, heerlijk. Drie jaar geleden had hij het afschuwelijk gevonden. Buiten vertoonde John zich nauwelijks, liever zat hij de hele dag binnen met de gordijnen dicht.
John kampt met een posttraumatische stressstoornis – afgekort PTSS – sinds hij in 1980 als militair naar Libanon werd uitgezonden. Een vredesmissie weliswaar, maar de kogels vliegen hem er om de oren. ,,Wij waren er niet op voorbereid dat we beschoten zouden worden door grote tanks.”

Herbeleving
De ervaringen achtervolgen hem tot in Nederland. ,,Ik had elke nacht een herbeleving, schoppen en slaan in mijn slaap, stoppen met ademhalen en daarna niet meer kunnen slapen.” Sinds de komst van Niels slaapt hij weer. De buddyhond maakt John wakker, nog voordat zijn nachtmerrie hem te grazen kan nemen. ,,Als hij merkt dat ik onrustig word, duwt hij zijn koude, natte neus tegen mijn been. Dan word ik wakker en weet ik dat het oké is.”

De Delftenaar is een van de 21 oud-geüniformeerden met een buddyhond. KNGF Geleidehonden, die de honden traint, wil voor het eind van dit jaar nog eens vier baasjes helpen. De belangstelling is groot, op de wachtlijst staan nu 20 geïnteresseerden die drie kwart jaar of langer moeten wachten op hun viervoeter. ,,Om niemand teleur te stellen, is de wachtlijst tijdelijk gesloten,” verzucht directeur Ellen Greve.

Grote waarde
Buddyhonden kunnen voor een oudgediende met PTSS van grote waarde zijn, weet hondentrainer Herman Pestman. ,,De hond kan de cliënt lezen. Hij voelt spanning vaak eerder dan zijn baasje het opmerkt. Wij trainen hem om contact te maken op momenten dat zijn baasje het moeilijk heeft. Daar wordt de cliënt rustig van.”

KNGF Geleidehonden onderzoekt, samen met de Open Universiteit, al de invloed van de buddyhond op het welzijn van zijn baasje. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Veteraan John behoort zonder twijfel tot de tevreden cliënten. Zijn hond vormt altijd het lichtpuntje. ,,Niels heeft me mijn zelfvertrouwen teruggegeven. Ik mag niet zeggen dat hij een tovermiddel is, maar dat is ‘ie toch.”

Bron: Heleen Boex , 1-9-15, http://www.ad.nl