Lezing aan twee klassen van de KMA, 02-03-2015

KMAVandaag een goede lezing verzorgt aan twee klassen van de Kmar op de KMA in Breda. Verrassend effect was dat de vermenging tussen uit de burgermaatschappij komende collega’s en uit defensie ongeveer op 50% lag. Hierdoor kreeg ik dus collega’s zonder uitzendervaring en één die al 22 keer op uitzending is geweest. Het grote voordeel van deze vermenging is dat als er ervaringen gedeeld worden door klasgenoten dit veel laagdrempelig is dan anders. Er heerst een sfeer van vertrouwen, eerlijkheid, privacy en veiligheid. gelukkig zie ik langzaam maar zeker wel een verandering wat betreft deze houding. Was het voor een paar jaar geleden niet te doen dat men ervaring op het gebied van emoties en gevoelens uitwisselde met elkaar (zodat een ander ervan kon en mocht leren), dit steeds makkelijker gaat. Uiteraard moet hier wel een veilige groepsdynamiek zijn en een veilige omgeving. Het gebruik van de uitzending van “Recht uit het hart” en het lied “Spoken in mijn hoofd” zijn van een grote meerwaarde gebleken. Hierdoor wordt de groep actiever mee genomen in het gesprek. Binnenkort worden de foto’s van het drieluik “Verleden/ Heden en toekomst” erbij gevoegd. Op deze manier kan ik bepaalde zaken visueler maken en daardoor helderder. 

Op het einde van de lezing kreeg ik een feit te horen wat aangeeft dat de lezingen wel degelijk zijn waarde heeft:

Vorige jaar was tijdens een lezing van mij, een collega aanwezig waarbij ze vooraf gaand aan de lezing hadden geprobeerd om mee te praten, omdat bij de leiding het gevoel aanwezig was dat het niet helemaal lekker ging. Deze collega stond totaal niet open voor enige vorm van “bemoeienis” of communicatie. Tijdens mijn lezing heeft de leiding hem geobserveerd. Nadat de lezing was bezonken zijn ze wederom het gesprek aan gegaan met hem en nu ineens was er contact. Dit resulteerde erin dat hij open en eerlijk werd naar zijn gezin, familie, vrienden/ kennissen en collega’s .Hierdoor was hij ook bereidt om hulp te zoeken. Sinds die tijd gaat het steeds beter met hem.

Dit praktijkvoorbeeld geeft voor mij twee belangrijke dingen aan:
Er zijn collega’s die gebukt gaan onder…… en niet open staan voor communicatie. Dat mijn lezing misschien net het juiste zetje kan zijn om hierin om te gaan.

Er is leiding die wilt leren en de juiste momenten aangrijpt om de geleerde tips toe te passen.

 

Bovenstaande leverde mij spreekwoordelijk 2 miljoen euro op. Dit is het voorbeeld wat voor ij een motivatie is om door te gaan met mijn missie. Het wakkert zelfs mijn motivatie aan om nog meer te doen. Helaas zijn daar niet de middelen voor, maar ik blijf er voor gaan en ik blijf uitbreiden.