
De jonge vrouw diende in Afghanistan en maakte vorige week een einde aan haar leven. Ze is het gezicht geworden van het zelfdodingendrama onder Amerikaanse veteranen.
Diekstra, gespecialiseerd in zelfdodingen, zegt dat het in Nederland gaat om een onderschat probleem. ”Soms kan een traumatische ervaring na tientallen jaren nog leiden tot ontreddering”, aldus Diekstra. ”Maar er is volstrekt onvoldoende onderzoek naar zelfdodingen bij veteranen.”
Prijs
”Als samenleving sturen we mensen oorlogssituaties in, maar we willen niet weten welke prijs die mensen daarvoor betalen”, concludeert de psycholoog.
”Het gebeurt te vaak dat veteranen zelfmoord plegen”, stelt Leo Hartog van DMV. ”Door ze te registreren kun je misschien gericht hulp bieden aan anderen. Nu hebben we geen idee waar de problemen zitten”, aldus Hartog. Hij denkt dat het een goed idee is om op een ‘zelfmoordkaart’ per gebied en missie de zelfdodingen vast te leggen.
Zijn stichting heeft net als andere veteranenorganisaties een netwerk van hulpverleners die veteranen in geestelijke nood kunnen bellen. Op de website van DMV staat een lijst met “uitgesteld gesneuvelden”: veteranen die na een missie een einde aan hun leven maakten.
Geen aanwijzingen
Het ministerie van Defensie liet weten dat het geen aanwijzingen heeft dat veteranen vaker zelfmoord plegen. In 2011 is daar onderzoek naar gedaan bij militairen die naar de Balkan uitgezonden zijn geweest.
Maar omdat het ministerie dat zeker wil weten, doet het RIVM sinds 2013 onderzoek. Het Veteranen Registratiesysteem wordt daarbij gekoppeld aan de gegevens van het CBS. Dat is de enige instantie die zelfmoorden registreert.
Volgens een woordvoerder heeft dat nogal wat voeten in de aarde, omdat het gaat om privacygevoelige informatie. Defensie verwacht de resultaten komende zomer.
Gepubliceerd: 16 februari 2015 16:53, NU.nl