Eind resultaat fotowedstrijd.

fotowedstrijdtotZeer tevreden zijn we over de foto’s die ingezonden zijn voor een wedstrijd. Ongeacht of we winnen we zijn er super trots op. Deze foto is het drieluik samengesteld met de drie foto’s. Hier in is goed te zien de weg via verleden, heden naar toekomst met PTSS. Althans dat is onze bescheiden mening.

TEDxDefensie 2015

 We hebben getracht om de verschillende fases in het verwerkingsproces aan te geven. Uiteraard zal er eerst iets moeten gebeuren voordat men kan verwerken. De fase van “oplopen” van ( foto 1: verleden) PTSS was in mijn geval een periode van zes maanden en een opéénstapeling van gebeurtenissen. Dit in combinatie met mijn “ik” lag de weg naar PTSS open. Voor een ieder met PTSS zal de aanloop, de omstandigheden en de persoonlijkheid anders zijn. Gelukkig zijn we ook unieke personen. De periode van foto 1 (verleden) naar foto 2 (heden) duurde zestien (16) jaar. Die tijd toen heeft er toe bij gedragen dat het zo lang duurde. Jaren heb ik me verborgen in foto 1. Het was niet de tijd van bekend zijn met PTSS, laat staan er over praten.

De periode van over de drempel gaan (foto 2: heden) duurde twee ( 2 ) jaar. Na een jaar therapie (EMDR) werd ik genezen verklaard. Vlak na de genezenverklaring werd duidelijk dat ik nog niet helemaal klaar was. Er zat nog oud zeer. Ik verviel in mijn PTSS gedrag, sociaal niet aanwezig, een muur om me heen bouwen, kort/ geen lontje. Ik had geleerd om uit dit gedrag te komen, alleen het lukte me niet. Ondanks dat ik erop gewezen werd door mijn directe naasten, zakte ik steeds verder weg. Na een ultimatum weer aan EMDR begonnen en op het einde van het tweede jaar was ik er klaar voor. Ik was klaar voor het lichte gedeelte. Ik was klaar voor openheid, Ik had geen last meer van drempelvrees.

De periode van openheid (foto 3: toekomst) is begonnen in 2011 en hopelijk duurt die nog de rest van mijn leven. Waarom een foto van mij in mijn uniform? Ik heb PTSS gekregen tijdens dienst. Ik geef NIET de dienst de schuld van mijn PTSS. Dit was in 1993 niet te voorkomen geweest. Ik ben de dienst wel dankbaar dat ik een persoonlijke missie mag voeren. Met toestemming geef ik inmiddels lezingen. Vanaf maart 20121 mag ik lezingen verzorgen en tot heden (01 – 2015) heb ik een dertigtal ( 30 ) lezingen mogen verzorgen, binnen en buiten defensie. Naast deze blog is er nog een website ( http://www.jehebternietvoorgekozen.nl ), een facebook pagina (PTSS) en het boek. Ik hoop in de toekomst mijn tweede boek nog af te krijgen. Het gaat zeer langzaam maar wel gestaag. Verder nog mee gedaan aan het televisie programma “Recht uit het Hart” van de KRO. Al met al een hoop gedaan en ik hoop in de toekomst nog verder te mogen gaan met deze missie en misschien nog wel uit te breiden. Helaas laten momenteel de tijd en de financiën het niet toe om meer te doen. Wie weet wat de toekomst nog brengen gaat. Ik wens dat ik één iemand kan bereiken die eerder over de drempel van foto twee ( 2 ) gaat. Ik wens dat ik een leidinggevende kan bereiken die tegen PTSS anders gaat aan kijken. Ik wens dat de overheid anders tegen PTSS gaat aankijken en meer mogelijkheden gaat ontwikkelen tot het leren leven met PTSS, tot het op hogen van het aantal hulpverleners. Alles bij elkaar opgeteld hoop ik dat ik voldoende doe om anderen leed te besparen/ te verminderen, om bij anderen een andere kijk op het gebeuren te geven.

Ontvangen reacties op het drieluik:

– Machtig mooie foto’s zeg! Ben benieuwd wat de jury er van gaat vinden. Mooi man.

– Pakkend.

– Wauw!

– Goed weer gegeven kerel.

Ik heb gisteren al een reactie gegeven,maar ik ben nog iets vergeten.Ik wil Tessa van Helden ook een compliment geven voor de prachtige fotografie.Echt heel mooi gedaan.Dat moet toch ook    gezegd worden vind ik.

Mooi en integer Raoul

– Zo mooi in beeld gebracht!

– Complimenten!!

Foto zegt alles, Raoul!!

Ook de laatste foto gezien…..en gelukkig vol trots laat je jezelf nu zien met een lach op je gezicht.Jij bent weer terug uit dat diepe dal.helemaal op en top mag je gezien worden.Je laat een tijd achter je(die waarschijnlijk nooit meer weg gaat,maar nu een plaatsje heeft)van ellende,en nu is het tijd voor vreugde in je leven!
Ik ben blij dat het weer goed met je gaat!!!

– De foto’s zijn prachtig, de uitleg die je erbij geeft is eigenlijk overbodig, want in dit geval spreken beelden de mooiste taal. Knap hoor van je nichtje!

11156885_669149059857567_1207251917_nTedxDefensie 2015.2

Eindresultaat na het behalen van de laatste 5. Ze zijn echt groot geworden.