‘Aantal agenten met stressstoornis hoger dan verwacht’

politiestressHet aantal agenten dat kampt met een stressstoornis is groter dan tot nu toe gedacht is. De Nationale Politie houdt er rekening mee dat ieder jaar 1.500 tot 2.500 agenten zich zullen melden met signalen van stress. Bij deze groep wordt bij een klein gedeelte posttraumatische stoornis (PTSS) vastgesteld.

Het programma deed onderzoek naar de manier waarop de Nationale Politie omgaat met agenten met een PTSS. De politie erkent de stoornis sinds 2012 als een beroepsziekte.

PTSS kan ontstaan na het meemaken van heftige gebeurtenissen en kan leiden tot ernstige psychische problemen. Medewerkers van de politie met de stoornis kunnen minder goed met werkdruk omgaan.

Schatten

Volgens de politie is het moeilijk in te schatten hoeveel politiemensen de stressstoornis hebben. “Niet iedereen die klachten heeft, meldt zich ook,” zegt de politie in een verklaring.

De politie deed eerder onderzoek naar PTSS bij politiemedewerkers die zich tussen 1995 en 2012 hebben gemeld met klachten. Toen bleek dat van de 967 aangemelde agenten 566 politiemedewerkers uiteindelijk de diagnose PTSS kregen.

Een derde van de 967 uit het onderzoek onderzochte medewerkers gebruikte hierbij gedragsbeïnvloedende medicijnen. Deze medicatie varieerde van ontstekingsremmende pijnstillers, medicatie tegen suikerziekte tot antidepressiva. Het ging dus niet uitsluitend om medicatie die werd voorgeschreven in verband met PTSS, aldus de verklaring.

Verslaving

Het medicijngebruik voor PTSS is volgens emeritus hoogleraar psychiatrie Berthold Gersons een verhoogd risico voor het politiewerk. “De rijvaardigheid en reactievermogen worden beïnvloed en je raakt er aan verslaafd,” zegt hij in Zembla.

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie noemt in de uitzending het medicijngebruik onder agenten niet hoger dan dat bij andere beroepsgroepen in dezelfde branche.

Vertraging

Bouman erkent in Zembla dat de aanpak van de stressstoornis binnen het korps vertraging heeft opgelopen en daarom nog niet voldoet aan alle aanbevelingen uit de richtlijn Blauwdruk Mentale Zorglijn uit februari 2013.

“Als u zou zien wat er allemaal op ons bord ligt om te harmoniseren, om afscheid te nemen van alle oude structuren en regelingen, dan zult u zien dat dat niet op een dag gedaan kan worden”, aldus Bouman.

Door: NU.nl 13 februari 2014