Trauma’s van soldaten in een liedje

trauma in liedjeHoe leg je als militair uit wat je meemaakte tijdens een missie, als je weer thuis bent? En hoe verwerk je de vervelende ervaringen? Met muziek!

Op de nieuwe website Your Song staan liedjes over de verhalen van Nederlandse militairen.‘The Mission’ is het eerste nummer dat online staat: gemaakt door darkrockband My Favorite Scar en gebaseerd op de ervaringen van Uruzgan-veteranen Joost en Frank.   

“Het is een hartstikke gaaf nummer geworden”, vindt Joost. Hij kwam tijdens de missie terecht in een heftig vuurgevecht. “Het is dan goed en belangrijk om je verhaal te vertellen.”

Verwerking en erkenning
Ongeveer 20 procent van de militairen die op missie zijn geweest, krijgt daarna psychische of lichamelijke klachten. Veteraan Roy Kolmer is mentaal altijd in Bosnië gebleven. Hij werd getroffen door PTSS. Kolmer kan het muziekproject wel waarderen. “Muziek luisteren is toch een moment voor jezelf, om even tot rust te komen. Dat is voor mij een heel belangrijk punt in m’n leven.”

Initiatiefnemer Ingeborg Takken werkt  als hoofd van de dienst Humanistische Geestelijke Verzorging bij Defensie. “De jongens vinden het soms best lastig om hun verhalen te vertellen tegen het thuisfront. Leg tijdens een barbecue maar eens aan tante Truus uit hoe het nou echt was.”

“Maar deze verhalen moéten worden verteld”, vindt Takken. “Voor militairen is het goed voor de verwerking en erkenning. En de luisteraars krijgen informatie en krijgen meer inzicht in wat militairen meemaken, maar ook in wat hen beweegt.”

 

http://www.rtlnieuws.nl/editienl/traumas-van-soldaten-een-liedje