Doden bij schietpartij legerbasis Fort Hood, 2 april 2014

fort HoodKILLEEN (ANP) – Bij een schietpartij op de legerbasis Fort Hood bij Killeen in de Amerikaanse staat Texas zijn woensdag zeker 4 doden gevallen, meldden Amerikaanse media op basis van legerfunctionarissen. Verder zijn zeker zestien gewonden gevallen. Tien van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht, van wie drie er slecht aan toe zijn.

Een van de doden is de schutter. Hij schoot zichzelf door zijn hoofd toen hij werd aangehouden. Het gaat waarschijnlijk om een 34-jarige man die in 2011 is uitgezonden geweest naar Irak. Hij zou sinds zijn terugkomst lijden aan posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

Aanvankelijk vermoedde de politie dat de schietpartij het werk was van twee daders, maar dat bleek niet het geval. Waarschijnlijk was het geen terroristische aanslag.

Gewonden

Ook over het aantal gewonden was lange tijd onduidelijkheid. Sommige lokale media spraken van tenminste vijftien gewonden, terwijl andere het hadden over slechts twee gewonden.

De basis is volledig afgesloten. Ook het Central Texas College in de buurt werd ontruimd.

2009

President Barack Obama is op de hoogte gebracht van de schietpartij. In een verklaring liet hij weten het ,,hartverscheurend te vinden dat er opnieuw zo’n schietincident heeft plaatsgevonden”.

Fort Hood was in november 2009 ook al het toneel van een massale schietpartij. Toen opende een legerpsychiater het vuur. 13 militairen schoot hij dood en 32 raakten gewond. De psychiater werd vorig jaar ter dood veroordeeld.

 

FORT HOOD (ANP) – De militair die woensdag drie mensen en doodschoot en tal van anderen verwonde in de Amerikaanse legerplaats Fort Hood was Ivan Lopez, een 34-jarige man van Puerto Ricaanse afkomst. Dat heeft de commandant van de Texaanse legerbasis donderdag bekendgemaakt.

Volgens luitenant-generaal Mark Miley blijkt uit de medische voorgeschiedenis van de man dat hij waarschijnlijk psychische problemen had. Ook had hij waarschijnlijk kort voor de schietpartij een woordenwisseling gehad met een andere militair. Hij stopte met om zich heen schieten toen een vrouwelijke politieagent hem benaderde. Lopez, die als militair in Irak had gediend, schoot zichzelf daarop dood.

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post was Lopez vader van vier kinderen en een voormalig politieagent. Vrienden omschreven hem als ingetogen en een getalenteerd percussionist uit een muzikale familie.

Er zijn geen aanwijzingen dat de schutter het specifiek op bepaalde mensen had voorzien.

 

KILLEEN (ANP) – De Amerikaanse legerbasis Fort Hood in de staat Texas, waar woensdagavond vier mensen werden doodgeschoten, is geen onbekend terrein voor Nederlandse militairen. Apache en Chinook-piloten genieten er een deel van hun opleiding en ook is er mogelijkheid voor de luchtmobiele brigades om hun kennis op diverse vlakken bij te spijkeren.

Volgens de site van het ministerie van Defensie zijn er momenteel acht Apache-gevechtshelikopters gestationeerd op Fort Hood. Ook staan er zes Chinook-transporthelikopters voor training van piloten en luchtmobiele eenheden. Nederlandse Apache-vliegers gaan jaarlijks 4 weken naar Texas om hun getraindheid op peil te houden. Ook het Korps Commandotroepen traint er geregeld.

De Texaanse basis is met 880 vierkante kilometer bijna net zo groot is als Oost- en Zuid-Flevoland, en kende eerder al een dodelijke schietpartij. In november 2009 vuurt een moslimofficier kort voor hij naar Irak zou vertrekken om zich heen. Dertien mensen komen om en tientallen raken gewond. De man wordt in 2013 ter dood veroordeeld. Als motief noemt de man dat hij de Taliban tegen Amerikaanse militairen wil beschermen.