‘Aantal agenten met stressstoornis hoger dan verwacht’

hoger danHet aantal agenten dat kampt met een stressstoornis is groter dan tot nu toe gedacht is.

De Nationale Politie houdt er rekening mee dat zich ieder jaar 1.500 tot 2.500 agenten zich zullen melden met signalen van stress. Dat schrijft de NOS donderdag op basis van een nog niet uitgezonden aflevering vanZembla.

Het programma deed onderzoek naar de manier waarop de Nationale Politie omgaat met agenten met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De politie erkent de stoornis sinds 2012 als een beroepsziekte.

PTSS kan ontstaan na het meemaken van heftige gebeurtenissen en kan leiden tot ernstige psychische problemen. Medewerkers van de politie met de stoornis kunnen minder goed met werkdruk omgaan.

Naar schatting hebben zo’n vierduizend politiemensen de stressstoornis, maar werkt een groot gedeelte van die groep gewoon door. Ongeveer een derde van hen gebruikt medicatie voor psychische klachten, zo blijkt uit onderzoek onder duizend agenten met PTSS.

 

Verslaving

 

Dat medicijngebruik is volgens emeritus hoogleraar psychiatrie Berthold Gersons een verhoogd risico voor het politiewerk. “De rijvaardigheid en reactievermogen worden beïnvloed en je raakt er aan verslaafd.”

Korpschef Gerard Bouman noemt het medicijngebruik onder agenten niet hoger dan dat bij andere beroepsgroepen in dezelfde branche.

 

Vertraging

 

Bouman erkent in Zembla dat de aanpak van de stressstoornis binnen het korps vertraging heeft opgelopen en daarom nog niet voldoet aan alle aanbevelingen uit de richtlijn Blauwdruk Mentale Zorglijn uit februari 2013.

“Als u zou zien wat er allemaal op ons bord ligt om te harmoniseren, om afscheid te nemen van alle oude structuren en regelingen, dan zult u zien dat dat niet op een dag gedaan kan worden”, aldus Bouman.

 

Bron: NU.nl