Buddyhond

buddyhond

Groot was mijn verbazing en blijdschap toen ik voor de 1e keer hoorde over de buddyhond. Er kunnen niet genoeg hulpmiddelen zijn om mensen met PTSS te helpen. Een mens grootste vriend is een dier wordt er wel eens geroepen. Gelukkig ben ik een keer in de situatie geweest om van heel dichtbij mee te maken wat een buddyhond doet en is.

BUDDYHOND VOOR (OUD-)GEÜNIFORMEERDEN

Het leven weer aankunnen.

Sommige (oud-)militairen, -agenten of mensen met soortgelijke beroepen, kampen met angstaanvallen, nachtmerries, slapeloosheid, sociaal isolement en andere PTSS-klachten. Een speciaal getrainde buddyhond van KNGF Geleidehonden kan een oplossing zijn. Deze zorgt voor rust, regelmaat en meer bewegingsvrijheid. Ook kent de buddyhond praktische vaardigheden waarmee hij zijn baas ondersteunt. Zo kan hij de baas wekken bij nachtmerries.

zwarte labrador PTSS-hond loopt met baasje mee in militaire parade

KNGF Geleidehonden en Stichting de Basis werken sinds 2012 samen aan de opleiding van buddyhonden voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De Basis is een landelijke organisatie die steun biedt aan (oud-) geüniformeerde beroepsgroepen na ingrijpende ervaringen. Het project wordt nauwgezet begeleid door ervaren hondeninstructeurs en deskundigen op het gebied van PTSS. (Oud-)geüniformeerden die baat kunnen hebben bij een buddyhond, worden onder begeleiding van de Basis geselecteerd.

De perfecte buddyhond

KNGF Geleidehonden zorgt voor buddyhonden met een rustig, stabiel en sociaal karakter. Deze honden zijn uit het juiste hout gesneden om buddyhond te zijn. Ze zijn goed opgevoed, gehoorzaam en getraind in het omgaan met situaties die voor hun baas moeilijk zijn. De training wordt afgestemd op uw specifieke behoeften. Het gaat dus voor een groot deel om maatwerk.

 Veteraan Jeffrey: ‘Aron heeft soms beter in de gaten hoe het met mij gaat dan ikzelf. Dan gaat hij tegen mij aan staan, zoekt contact met zijn kop op mijn schoot. Als ik in paniek raak, brengt hij me naar een rustige plek. Ik kan Aron vertrouwen. Ik weet dat hij er voor mij is.’

Vraag een buddyhond aan

De aanvraag van een buddyhond voor mensen met PTSS verloopt via Stichting de Basis. De contactgegevens van deze stichting zijn:

Adres:
Willem van Landschotlaan 1
3941XV Doorn

Postbus 100
3940 AC Doorn

Telefoonnummer:
034 34 74 200

E-mail:
info@de-basis.nl

U kunt natuurlijk ook contact opnemen met KNGF Geleidehonden voor meer informatie viainfo@geleidehond.nl