Mijn papa was soldaat in een ver land

file_267_84

Gelukkig krijgt men steeds vaker het besef dat kinderen ongemerkt beïnvloed worden door “ander” gedrag van hun vader/ moeder die op uitzending is geweest. Ik kreeg mijn kinderen pas jaren na mijn uitzending, maar zelfs hen zijn beïnvloed door mijn gedrag wat ik liet zin en wat werd veroorzaakt door mijn PTSS.

 

Jordi’s papa valt veel op de grond. Als hij een harde knal hoort, bijvoorbeeld. Andere papa’s doen dat niet Die kijken gewoon naar de tv als er een vechtpartij op is met schieten en soldaten.’ Leerzaam voorlees- en kijkboek over omgaan met een soldatenvader (of -moeder), vooral als die nogal ànders terugkomt van een vredesmissie. Voor kinderen van 6 t/m 8 jaar..

Schrijver Ron de Vos werd door partners van uitgezonden militairen met jonge kinderen vaak gevraagd om ‘vertelverhaaltjes’ over uitzending naar een vredesmissie en daarna. Veel soldaten kampen na terugkeer met aanpassingsproblemen, angsten en er rust vaak een taboe op onderwerpen en emoties. ‘Maar onverwerkt verdriet wordt intergenerationeel; kinderen nemen de pijn van hun ouders over’ schrijft De Vos in zijn inleiding. De ervaringen die hij in Libanon opdeed als commandant van een infanteriepost vormen de basis van zijn schrijfwerk.

Uitgeverij Debut, ISBN 9789080724167